REZERVACIJA AUTOKAMPA

REZERVACIJA APARTMANA

REZERVACIJA MOBILNIH KUĆICA

RAŽANAC

Ražanac je malo mjesto u sjevernoj Dalmaciji koje se nalazi uz samu obalu mora. Udaljen je od Zadra svega 20 km. Krasi ga prekrasan pogled na moćan planinski masiv Velebit, raznobojna mediteranska vegetacija, savršeno aromatičan morski zrak, bistro more, prekrasne plaže i mnoštvo malih uvala savršenih za ljubitelje netaknute prirode.

Zato je posebno utjecajna bura, koja se obrušavajući niz velebitske padine rastjeruje bilo kakav pokušaj prilaza kišnih oblaka. U mjestu Ražanac osjetit ćete Mediteran kakav je nekad bio, bez vreve industrijskog turizma.

To malo mjesto ima svoju poštu, ambulantu, ljekarnu, restorane i trgovine u neposrednoj blizini.

U ovom kraju more je čisto i bistro kao malo gdje. Tom svojom čistinom i bistrinom osvaja svakog posjetioca.

Klima - flora - fauna

Ražanačka klima je posebna po mješavini čistog planinskog i morskog zraka koji je odličan za dišne putove. Temperatura zraka zimi se ne spušta ispod 0°C dok ljeti doseže i do 30°C, a temperatura mora ljeti je oko 26°C.

Karakteristika ovog prostora je snažan sjeverni vjetar bura koja u zimskim danima zna postići orkansku snagu pa je plovidba kanalom potpuno onemogućena. Tada se cijeli kanal pretvori u uzavreli kotao zamagljen morskom prašinom, koja nošena vjetrom dostiže ponekad i do samoga Zadra. Posolica na južnoj strani kanala uništava sve raslinje, pa je zbog toga taj prostor ostao goli krš, bez zemlje, a ljudi ga danas nazivaju "mjesečevim pejzažom".

Na zapadnom dijelu kopna, u širini od jednog kilometra, od Ražanca do Paškog mosta, prostire se ravničarski kraj, ogoljen posolicom, bez ijedne visoke stabljike. To je prostor rijetke sitne trave, smilja, bukavca, brdena i kupina. Podvelebitski kanal je od davnina poznat po bogatstvu ribljeg fonda. Obiluje brojnim mekušcima: sipama, lignjama, mušunima, hobotnicama, kao i ostalom ribom: ciplima, mrenama, zubatcima, oradama, kantarima, škampima, rakovima, landrovinom, arbunima, kovačima itd.

Plaža je šljunkovita, a mnoštvo netaknutih uvala u blizini stvorit će kod vas robinzonski osjećaj. Ako volite roniti u našem kristalno čistom moru nema morskih pasa, ali prekrasno morsko dno pruža nezaboravan doživljaj.